Festetics Taverna Múzeum

Tel: +36 83 900 101 |
Festetics Taverna Múzeum

ÁRKALKULÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS

Festetics Taverna Múzeum

                                                                      Zenit. Minden cseppje TRADICIÓ.

 

 

A Zenit Hotel Balaton**** egy történelmi gyökerekkel rendelkező wellness szállodakomplexum része, melyhez hozzátartozik az országos műemléki védettség alatt álló közel 200 éves Helikon Taverna Múzeum és Pince.

 

A XVIII. században borospince állt ezen a helyen, melyet 1810-ben Festetics György gróf (a keszthelyi Helikon alapítója) megvásárolt és présházzal bővített. 1819-ben kezdődtek az átépítési munkálatok Wilhelm Kehr tervei alapján. Több mint 100 éven át innen igazgatták a vonyarci és a diási szőlőket, melyek a keszthelyi uradalmi birtokhoz tartoztak.

 

A Festetics Helikon Taverna Múzeum és pince a tóparti építészet évszázados hagyományait őrzi, bolthajtásai alatt a balatoni borvidékek legjobb borait kínáljuk. A borospincében máig az eredeti bútorok találhatóak, melyek XVIII. századi faragott fapréssel együtt muzeális értéket képviselnek.

 

A kor igényeinek megfelelően a borászati kiállítótér interaktív felületeken és 3d filmvetítéssel kalauzolja végig a látogatókat a szőlőtermesztéstől a bor elkészítésén keresztül azok fogyasztásáig. A pince és présház eredeti funkcióját megőrizve borkóstoló keretében nyújtunk lehetőséget a borszaküzletünk több mint 70 féle balatoni és Bock borának megízlelésére. Vigye magával az élményeket, vásároljon kedvezményesen, csatlakozzon Taverna Borklubbunkhoz!

 

Szívesen végigkalauzoljuk vendégeinket szállodánk büszkeségein! Látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!


Tudta Ön, hogy a Helikon Taverna Magyarország első Tavernája?

 

A történet az 1800-as évek közepére nyúlik vissza, mikor Magyarország legbefolyásosabb főúri családjába tartozó Gróf Festetics II. Tasziló tanulmányai révén Európában utazgatott. Tasziló Gróf feltétlen udvarhűsége mellett viselt méltóságáról volt híres.

 

A Gróf 1868-ban Monacóban szállt meg, ahol is Magyarország harmadik leggazdagabb főuraként pénzben kártyázott. Játékát egyik este siker koronázta. A monacói herceg már nem tudott pénzt, aranyat felajánlani tétként, így egy pillantást ajánlott kedvese Lady Mary Victoria Hamilton budoárjára. Tasziló Gróf, mint úriember ezt a tétet visszautasította. A hír Lady Hamilton figyelmét is felkeltette. Nem hagyta nyugodni a gondolat, így titokban megismerkedtek.

 

A magyar gróf meghódította az angol királyi házzal is rokonságban álló skót hercegkisasszony szívét. Boldogságukat meghiúsította, hogy a monacói herceg személyében a magyar "grófocskánál" előkelőbb kérő is jelentkezett, akivel Festetics Tasziló nem tudott versenyre kelni, a szülők kényszerítésére pedig 1869-ben a házasság végül megköttetett. Mary Hamilton Albert Honore Charles monacói herceg felesége lett.

 

Az ifjú pár közös élete során azonban nem találta meg a harmóniát, az ifjú asszony gondolatai egyre csak a magyar gróf körül jártak. Mary Hamilton Festetics Taszilóhoz menekült a boldogtalan házasságból.

 

Tasziló Gróf elszöktette a hercegi udvarból a hercegkisasszonyt. Mikor a pápa engedélyezte a házasság felbontását, Magyarországra települtek. A Diási présházba való látogatásuk során a hercegkisasszony erre a présházra és pincére azt mondta, hogy ez egy Taverna? és így lett Magyarország első Tavernája a Festetics borház és Pince, a ma Vonyarcvashegyen álló épület.

 

A Festetics Pince és Présház Európa híres pincészete volt, borai számos nemzetközi elismerésben részesültek, pl.: 1932-es Brüsszeli kiállításon nagy aranyérmet nyert a Festetics herceg diási szőlőjéből való halványzöld rizling.


,,Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás

1. Térségi szőlő- és borkultúra a római kortól napjainkig

A kiállítás szakmai tartalmának alapját a Balatoni Múzeum műtárgyaira épülő kiállítás képezi. E körben a gazdag leletanyag (római és középkori szőlőművelési eszközök, római szőlőmotívumos sírkő, középkori szőlőmotívumos Krisztus-ábrázolás, néprajzi vitrinek érdekességekkel) az illusztrált tablókkal nyújt áttekintést 2000 év térségi szőlőkultúrájáról. A kiállítás legértékesebb kiállított tárgya a 2000 éves Da Bibere kancsó, amely egy cserszegtomaji kelta sírból került elő, és latin szövegével (magyarul: Adj innom) a borkultúra régmúlt hagyományaira utal. A pincében található, 200 éves restaurált, ma is üzemképes bálványprés a pince szőlőfeldolgozó kapacitását hivatott bemutatni.

2. Digitális tartalmak múzeumi érintőképernyőkön

A magyar mellett angol és német nyelven kidolgozott szakmai tartalmak 4 érintőképernyőn kerültek elhelyezésre. A néprajzi érintőképernyők szakmai tartalma a szőlőtermesztéstől a borkészítésen keresztül a bor tárolásáig és fogyasztásáig terjed. A bálványprés érintőképernyő bemutatja, hogyan működtették a hatalmas préseket a régmúlt korokban. A Festetics érintőképernyő (mint az ország legnagyobb múzeumi érintőképernyője) interaktív módon segíti a térség fejlődésében meghatározó szerepet betöltő Festetics család megismerését, természetesen külön kitérve a Helikon Taverna történetére. Külön képernyőn régi fényképeket (képeslapok, fotók) alakítottunk át 3 dimenziós képekké.3 dimenziós vetítőterem.

4. Környezeti nevelés és értékmentés

Külön tablókon mutatjuk be és magyarázattal szemléltetjük a kiállítótér 100%-ban megújuló energia felhasználásával történő működtetését (fűtés, áramellátás). Önálló kiállítási rész (falkutatás és restaurálás, illetve "ilyen volt, ilyen lett" fotók) foglalkozik a műemléki felújítással és a környezetbarát üzemeltetéssel.

 

5. Gyermekeknek és családoknak.


A fenti, gyermekek és családok részére is érdekes kiállítási tartalom és attrakciók mellett külön gondoltunk a legkisebbekre is. A gyermekek nagy kedvence a 2 m2 alapterületen megépített Taverna makett LEGO kockákból (természetesen szőlőültetvényekkel és szüretelőkkel), illetve minden látogatónknak lehetősége nyílik mulatságos egyedi hátterű (green box) fotók elkészítésére.

6. Mindent a borkóstolásról.

A pince és présház eredeti funkcióját megőrizve, a felnőtteknek lehetőséget biztosítunk a legjobb balatoni borok kóstolására is. Kínálatunkban közel 100-féle bor kóstolható meg. Kóstolás közben a bemutató borospoharaink betekintést nyújtanak az egyes borstílusokhoz használatos borospoharak rejtelmeibe, sőt illatmintáink segítségével lehetőség nyílik a borokban fellelhető aromák játékos beazonosítására is.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a kiállítás megtekintése (borkóstolók nélkül) 60-90 percet vesz igénybe. Gyermekkel érkező látogatóink részére (tekintettel a gyermekek részére elsődlegesen érdekes tartalmakra) a látogatás tervezhető időtartama 60 perc.

 

NYITVATARTÁS
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy múzeumunk előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. Szervezett borkóstolók szintén előzetes bejelentkezés alapján rendelhetők: +36 83 900 101 vagy info@hotelzenit.hu


Rendezvények ideális helyszíne is lehet a történelmi pince!

 

Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótér

A közvetlenül az étterem alatt elhelyezkedő 200 éves történelmi pince a borkóstolók és borvacsorák kedvelt színhelye.

Befogadóképessége: kb. 80 fő
tovább a festetics helikon taverna oldalára

PROGRAMAJÁNLATUNK


 

 

Gasztronómiai csomagok

Gyümölcstál 2 fő részére
Gyümölcsbekészítés a szobában szezonális és déli gyümölcsökből

Hírlevél feliratkozás

 

A Festetics Helikon Taverna Kiállítótér borszaküzletének széles és rendszeresen frissülő kínálatában közel 100 féle bor található, a Balatoni Borrégió és a villányi Bock Pincészettől. Szakképzett sommelier-nk készséggel áll rendelkezésre és segít az Ön ízlésének legmegfelelőbb bort kiválasztani. Csatlakozzon a Taverna Borklubhoz és éljen a tagság nyújtotta kedvezményekkel, ingyenes kiszállítással*!