Festetics Taverna Múzeum

Tel: +36 83 900 101 |
Festetics Taverna Múzeum

ÁRKALKULÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS

Festetics Taverna Múzeum

,,Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás

2013 októberétől látogatható a ,,Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a Helikon Tavernában. A kiállítás főbb tematikai részei a következők:

1. Térségi szőlő- és borkultúra a római kortól napjainkig

A kiállítás szakmai tartalmának alapját a Balatoni Múzeum műtárgyaira épülő kiállítás képezi. E körben a gazdag leletanyag (római és középkori szőlőművelési eszközök, római szőlőmotívumos sírkő, középkori szőlőmotívumos Krisztus-ábrázolás, néprajzi vitrinek érdekességekkel) az illusztrált tablókkal nyújt áttekintést 2000 év térségi szőlőkultúrájáról. A kiállítás legértékesebb kiállított tárgya a 2000 éves Da Bibere kancsó, amely egy cserszegtomaji kelta sírból került elő, és latin szövegével (magyarul: Adj innom) a borkultúra régmúlt hagyományaira utal. A pincében található, 200 éves restaurált, ma is üzemképes bálványprés a pince szőlőfeldolgozó kapacitását hivatott bemutatni.

2. Digitális tartalmak múzeumi érintőképernyőkön

A magyar mellett angol és német nyelven kidolgozott szakmai tartalmak 4 érintőképernyőn kerültek elhelyezésre. A néprajzi érintőképernyők szakmai tartalma a szőlőtermesztéstől a borkészítésen keresztül a bor tárolásáig és fogyasztásáig terjed. A bálványprés érintőképernyő bemutatja, hogyan működtették a hatalmas préseket a régmúlt korokban. A Festetics érintőképernyő (mint az ország legnagyobb múzeumi érintőképernyője) interaktív módon segíti a térség fejlődésében meghatározó szerepet betöltő Festetics család megismerését, természetesen külön kitérve a Helikon Taverna történetére. Külön képernyőn régi fényképeket (képeslapok, fotók) alakítottunk át 3 dimenziós képekké.3 dimenziós vetítőterem.

3. 3 dimenziós vetítőtermünkben látogatóinknak egyedi filmvetítési élményt kínálunk

5 perces filmünk a Festetics család történetével ismerteti meg a nézőket, 3 percben pedig Vonyarcvashegy történetét dolgozzuk fel látogatóink számára. Mindkét film esetében, a térhatású moziélményen felül, egyedi látványt kínál a helikopteres légi felvételek alkalmazása.

4. Környezeti nevelés és értékmentés

Külön tablókon mutatjuk be és magyarázattal szemléltetjük a kiállítótér 100%-ban megújuló energia felhasználásával történő működtetését (fűtés, áramellátás). Önálló kiállítási rész (falkutatás és restaurálás, illetve "ilyen volt, ilyen lett" fotók) foglalkozik a műemléki felújítással és a környezetbarát üzemeltetéssel.

 

5. Gyermekeknek és családoknak.


A fenti, gyermekek és családok részére is érdekes kiállítási tartalom és attrakciók mellett külön gondoltunk a legkisebbekre is. A gyermekek nagy kedvence a 2 m2 alapterületen megépített Taverna makett LEGO kockákból (természetesen szőlőültetvényekkel és szüretelőkkel), illetve minden látogatónknak lehetősége nyílik mulatságos egyedi hátterű (green box) fotók elkészítésére.

6. Mindent a borkóstolásról.

A pince és présház eredeti funkcióját megőrizve, a felnőtteknek lehetőséget biztosítunk a legjobb balatoni borok kóstolására is. Kínálatunkban közel 100-féle bor kóstolható meg. Kóstolás közben a bemutató borospoharaink betekintést nyújtanak az egyes borstílusokhoz használatos borospoharak rejtelmeibe, sőt illatmintáink segítségével lehetőség nyílik a borokban fellelhető aromák játékos beazonosítására is.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a kiállítás megtekintése (borkóstolók nélkül) 60-90 percet vesz igénybe. Gyermekkel érkező látogatóink részére (tekintettel a gyermekek részére elsődlegesen érdekes tartalmakra) a látogatás tervezhető időtartama 60 perc.

 

NYITVATARTÁS
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy múzeumunk előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. Szervezett borkóstolók szintén előzetes bejelentkezés alapján rendelhetők: +36 83 900 101 vagy info@hotelzenit.hu


Rendezvények ideális helyszíne is lehet a történelmi pince!

 

Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótér

A közvetlenül az étterem alatt elhelyezkedő 200 éves történelmi pince a borkóstolók és borvacsorák kedvelt színhelye.

Befogadóképessége: kb. 80 fő

tovább a festetics helikon taverna oldalára

PROGRAMAJÁNLATUNK


 

 

Gasztronómiai csomagok

Pezsgőbekészítés a szobában
Hungária Extra Dry: 4.000,- Ft / palack (0,75l)Asti Martini: 4.500,- Ft / palack (0,75l) Krein...

Hírlevél feliratkozás

 

A Festetics Helikon Taverna Kiállítótér borszaküzletének széles és rendszeresen frissülő kínálatában közel 100 féle bor található, a Balatoni Borrégió és a villányi Bock Pincészettől. Szakképzett sommelier-nk készséggel áll rendelkezésre és segít az Ön ízlésének legmegfelelőbb bort kiválasztani. Csatlakozzon a Taverna Borklubhoz és éljen a tagság nyújtotta kedvezményekkel, ingyenes kiszállítással*!